Kauan on tehnyt mieli ite tehdä karjalanpiirakoita joita on viimes tullut tehtyä koulussa ja siitäkin on aikaa jo 16 vuotta. Joten päätinpä kokeilla vieläkö niitä osaa tehdä. Aivan ihania tuli, suosittelen kokeilemaan ja ei ole vaikeita tehdä, kunhan malttaa puuron keitellä se vie eniten aikaa. Tästä satsista tulee 17kpl.
Riisipuuro:
1 litra maitoa
2dl myllyn paras puuroriisiä
1tl suolaa
2-3rkl voita
Maitopohjaiset puurot keittelen aina haudutuskattilassa jolloin aikaa jää muuhunkin, kuin puuron vahtimiseen ettei pala pohjaan. Kiehauta maito, lisää riisit ja sekoittele. Puuro saa olla aika paksua, itse keitin puuroa n.50min ja huomaa että puuro sakenee vielä hiukan, kun jäähtyy. Muista sekoitella välillä. Kun puuro on valmista lisää suola ja voi. Puurosta kannattaa tehdä maukas siksi käytin voita makua tuomaan jolloin voit taata karjalanpiiraidenkin maun. Puuron maku on minusta kaiken A ja O karjalanpiirakoissa.
Kuoret:
2½l ruisjauhoja
1dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1dl vettä
1rkl öljyä
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää öljy, vesi ja sekoita. Kauli taikina paksuhkoksi levyksi ruisjauhoja apuna käyttäen. Painele vaikka juomalasilla pyöreitä ympyröitä taikinasta. Jonka jälkeen kaulit ne soikeiksi (mulla niistä tuli n.15cm x 19cm, jolloin sain kuvan näköisiä piirakoita). Lisää puuro keskelle soikean malliseksi, jätä kuitenkin reunoille pari senttiä rypytysvaraa. Paista 275'c 12min. Voitele valmiit piirakat reunoilta ja puuron päältä reilulla kädellä voisulalla heti kuumina (pohjaa en voidellut, ettei mene liian pehmoseksi kuori ja leviä koko piirakka käsiin).
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti