perjantai 1. toukokuuta 2015

Pehmeät ja suussasulavat munkit










Tästä ei enään munkkitaikina voi parantua. Ihanan pehmeät ja suussasulavat. Vie kyllä niin kielen mennessään SLURPSISTA ! Et kyllä pety tekemällä tällä ohjeella ;)
Ohjeesta tulee n.30kpl rinkilämunkkeja. 

Ohje:


5 dl kädenlämpöistä vettä
1 kananmuna
1 rkl jauhettua kaardemummaa
1 tl suolaa
2 pss. kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa
2 dl öljyä
2 dl sokeria
n. 14 dl vehnäjauhoja


1. lisää veden sekaan hiiva, sokeri, kaardemumma, kananmuna, suola  ja öljy sekä 7dl vehnäjauhoja ja sekoita hyvin 

2. välikohota 10min ja lisää sen jälkeen loput vehnäjauhot 
3. jatka kohotusta 30min
4. kumoa taikina pöydälle ja kauli taikinasta paksuhko taikinamatto. Mitä vähemmän pyörittelet/käsittelet taikinaa sitä pehmeämpiä tulee
5. painele juomalasilla munkit, siirrä öljytyn leivinpaperin päälle. Mikäli haluat rinkilämunkkeja painele esim. isolla tyllalla kohonneisiin munkkeihin reikä keskelle TAI jos haluat pyöreitä munkkeja ei reikää tarvitse tehdä
6. jatka kohottamista 30-40min
7. paista reikäkauhalla rypsiöljyssä ja siirrä talouspaperin päälle hetkeksi kuivumaan
8. sokeroi siron erikoishienolla sokerilla ja NAUTI ! 

Olen tosi tarkka munkeista sillä tykkään, että ne ovat tuoreiltaan parhaita, mutta tämä munkkitaikina yllätti minut täysin. Jopa seuraavana päivänäkin nämä olivat vielä suussasulavan herkullisia. Pakastin osan munkeista ja sulatuksen jälkeenkin ne olivat mielestäni hyviä. 

Vinkit:
* sokeroinnissa siron erikoishieno sokeri ehdottomasti parempi 
* sokeroi munkit lämpöisenä
* pakastin munkit sokeroituina ja sulatuksen jälkeen olivat kuin vasta paistetut, ne kannattaa ottaa sulamaan tuntia aijemmin, kun haluat niillä herkutella
* pikkumunkin pyörittelin vain käsissä palloiksi
* rinkilämunkkeihin paina reikä keskelle vasta, kun ovat kohonnut. Juuri ennen kuin alat paistamaan
* ennen paistamista ota viereen kattilan kansi ja sammutuspeitto, jos leimahtaa tukahduta heti vettä ei saa laittaa
* laita liesituuletin pois päältä
* itse käytän rypsiöljyä paistamiseen vain kerran, seuraavaan satsiin tulee jo ikävä maku joten parempi ottaa uudet ölyt uusiin paistamisiin
* öljyn lämpötilan tulisi olla 170–180 astetta. Seuraaminen on helpointa paistolämpömittarilla, jonka kärki on öljyssä koko paistamisen ajan








Tässä vielä kuva miltä munkkini näyttivät pakastuksen jälkeen, kun otin ne tuntia aijemmin sulaamaan mitä tarjoilin.


10 kommenttia :

  1. näitä kokeillaan,olen jo samasta taikinasta tehny voisilmäpullia joista tuli tosi kauniita,kiitos reseptistä <3

    VastaaPoista
  2. Kuuluuko taikinan olla tosi löysää vai irrota kulhon reunoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikina on vähän löysempää, mutta pitäisi saada yhdeksi taikinapalloksi, kun kaikki jauhot on laitettu. Itse laitoin kokonais jauhomääräksi tuon 14dl ja kun aloin tekemään taikinamattoa, laitoin paljon jauhoja leivinalustalle :)

      Poista
  3. Anonyymi4/26/2017

    Onko niin että tätä taikinaa ei vaivata ollenkaan vaan vain sekoitetaan?

    VastaaPoista
  4. Anonyymi4/28/2017

    Nyt oli kyllä todella hyvä taikina. Tuli ihanan kuohkeita munkkeja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos, kiva että tykkäsit : )

      Poista
  5. Anonyymi5/01/2017

    Ihan törkeän hyviä! �� tuli oikein se makuraita tms.

    VastaaPoista

Seuraajat

Tietoja minusta:

Blogini on perustettu 2.9.2014. Täällä teille kokkailee 35-vuotias, 2007 syntyneiden kaksospoikien äitee Tampereen seudulta, jonka juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla. Perheeseen kuuluu myös aviomies. Olen ammatiltani kokki, mutta hurahtanut leipomiseen. Tykkään tehdä helposti kokeiltavia ohjeita, jotka eivät vaadi lukijoilta leipurin tai kokin koulutusta onnistuakseen. Päivitän blogia epäsäännöllisen säännöllisesti.


Ethän kopioi reseptejäni tai kuviani ilman lupaa.


Mielelläni teen yhteistyötä, jos kiinnostuit ota yhteyttä.


Tiesithän, että minulla on facebookissa blogillani oma sivusto.
Sekä minut löytää pinterestistä ja instagramista nimellä ranteita_myojen_taikinasa


Yhteydenotot:
roottyna.taikinasa@gmail.com
Marika Kaila

Etsi blogistani:

Designed by DigitalBeautiful